Nu ik meer thuis ben, volg ik regelmatig een online training waar ik zelf wat van kan leren, en om te gebruiken in mijn werk met m’n coachees.
Omdat ik weet dat alle thuis-werkers het hartstikke druk hebben en helemaal geen tijd hebben om een webinar van 1,5 uur te volgen, heb ik het voor jullie opgeschreven in mijn eigen woorden. De leestijd is maar 10 minuutjes 😉
Laatst was er een webinar over drie waarneem-posities:
- Je kijkt vanuit jezelf.
- Je kijkt vanuit de ander.
- Je kijkt van een afstand naar jezelf en de ander.
Positie 1: Je stelt jezelf voorop en beleeft de wereld door je eigen ogen. Er ligt nog één banaan en die pak je, want jij hebt zin in een banaan. Je vraagt je niet af of een ander ook trek heeft. Wat wil ik, wat vind ik fijn, zijn vragen die voor jou vanzelfsprekend zijn.
Positie 2: Je kunt makkelijk bij de ander zijn, je hebt veel jij-energie. Je wilt het anderen graag naar het zin maken. Je wilt dat ze het fijn hebben. Er ligt nog één banaan en vraagt: “heb jij zin in een banaan?”, of “zullen we de banaan delen?” Als de ander het goed heeft, gaat het ook goed met jou.
Positie 3: Je bekijkt situaties van een afstand dingen en ziet jezelf én de ander. Je creëert overzicht om te zien wat er speelt en wat er gedaan moet worden.
Stel dat er iemand die je kent naar het ziekenhuis moet in verband met Corona dan heb je de volgende gedachten vanuit de drie posities:
- Wat betekent dit voor mij?
- Hoe gaat het met de ander?
- Fijn dat er goede zorg is in het ziekenhuis.
Wat zijn de voordelen als je in staat bent deze drie posities in te nemen?
- Je zorgt goed voor jezelf en kunt goed grenzen stellen. Zit je teveel in deze positie, dan ben je egoïstisch, egocentrisch, narcistisch en denk je dat de wereld om jou draait. En dat is niet zo 😉
- Je hebt inlevingsvermogen, bent empathisch en sociaal en hebt goede relaties met anderen. Zit je teveel in deze positie dan laat je over je heen lopen en kun je geen grenzen stellen, of je bent aan het betuttelen en laat geen ruimte aan de ander. En dan doe jij jezelf tekort 😉
- Je kunt goed overzicht creëren, een situatie analyseren, beide belangen zien, het niet persoonlijk maken, objectief en neutraal zijn en zaken rationeel benaderen. Zit je teveel in deze positie, dan word je gezien als afstandelijk, gevoelloos, abstract en koud.
Wees je bewust van de voordelen van deze drie posities en leer om ze alledrie te gebruiken. Dat kun je leren door je een situatie voor de geest te halen waarin jij een probleem hebt met iemand anders.
Sta op en zie de situatie letterlijk voor je. Je staat eerst in jezelf en kijkt naar de ander. Je voelt het ongemak bij jezelf. Ga dan op de positie van je gesprekspartner staan en voel wat er bij je gebeurt, wat ervaar je. Wat doe jij wat die ander niet fijn vindt. Ga nu op de derde positie staan en kijk er van een afstandje naar. Je ziet jezelf en je ziet de ander. Wat is er gebeurd en wat zou je kunnen doen om het op te lossen?
Belangrijkste tip in gesprekken die niet lekker lopen én waar je na afloop denkt, hier moet ik wat mee. Of waar je slecht van slaapt. Sta op en ga denkbeeldig in de schoenen van die ander staan om te ervaren wat je doet en hoe je overkomt.
Voelen doe je vooral in de 1e of 2e positie. Je helpt jezelf en de ander om afstand te nemen door naar de 3e positie te gaan. Wat zijn de feiten? Wat kan ik wel doen? Waar worden we allebei blij van? Je creëert een ander gevoel om mee aan de slag te gaan.
Soms heb je ook tijd te creëren door letterlijk afstand te nemen. De kamer uitgaan, even wandelen, tot 10 tellen. Wat wil ik nu eigenlijk? Ruimte creëren voor jezelf door het geheel te overzien. De ander wil dat? Wat wil ik?
Je hoeft natuurlijk niet van positie te veranderen als je goed in je vel zit en de dingen prima lopen. Als jouw positie voor je werkt, doe er dan meer van!
En als jouw positie niet voor je werkt, verander het dan! Je weet nu hoe dat moet.
De beginnend leidinggevende moet in ieder geval in staat zijn deze drie posities in te nemen. Om zichzelf en een ander te helpen als de situatie daarom vraagt.
Heb je hulp nodig om je positie als leidinggevende in te nemen? Ik ben een 1-op-1 leiderschapscoach die graag met jou aan de slag gaat.
Geef een antwoord